वेज हॉट एंड सौर सूप रेसिपी रेस्टोरेंट स्टाईल मे
Hot and sour soup इंड़ो-चायनीज सूप हैं जो होटल या रेस्टोरेंट मे सबसे अधिक ऑर्डर किये जाने वाला चीनी (Chinese) सूप हैं हॉट एंड सौर सूप सब्ज़ीयों से बने इस सूप मे तीखापन काली मिर्च पाउडर और चिली सॉस तथा खट्टापन विनेगर ( सिरके ) से आता हैं इसे अधिकतर खाना खाने से पहले या स्टार्टर से पहले परोसा जाता हैं इस सूप की रेसिपी बहुत आसान हैं इसे फ़ाईन चौप ( बारिक कटी हुई ) सब्ज़ीयों से 10-15 मिनट मे तैयार किया जा सकता हैं।
हॉट एंड सौर सूप बनाने की सामग्री :
- 2 छोटी चम्मच तेल
- 1 छोटी चम्मच लहसुन ( बारिक कटा हुआ )
- 1 छोटी चम्मच अदरक ( बारिक कटा हुआ )
- 1/4 कप पत्ता गोभी ( बारिक कटा हुआ )
- 1/4 कप फ्रेंच बिन्स ( बारिक कटी हुई )
- 1/4 कप गाजर ( बारिक कटा हुआ )
- 2-3 पीस मशरूम ( बारिक कटा हुआ )
- 1-2 पीस पतली मिर्च ( बारिक कटी हुई )
- 15-20 ग्राम पनीर ( बारिक कटा हुआ )
- 1 कप कॉर्न फ्लोर
- 1 चम्मच सोया सॉस
- 1 चम्मच चिली सॉस
- 1 चम्मच विनेगर ( सिरका )
- 1/4 चम्मच काली मिर्च पाउडर
- 2-3 कप वेजिटेबल स्टोक पानी या सदा पानी
- स्वाद अनुसार नमक
हॉट एंड सौर सूप बनाने की बिधि :
- पहले एक गहरे पैन या कढ़ाई मे गैस चालू करके 2 चम्मच लेल गर्म करे तथा गर्म होने पे बारिक कटा लहसुन और अदरक को 30 सेकेण्ड तक भुन ले
- अब इसमें बारिक कटा 1/4 कप पत्ता गोभी, 1/4 कप फ्रेंच बिन्स, 1/4 कप गाजर,मशरूम और पतली मिर्च डालकर अच्छे से 2 मिनट तक भुने,
- अच्छे से भुने के बाद इसमें 2-3 कप वेजिटेबल स्टोक हो तो. नहीं तो सादा पानी डालकर 1 मिनट तक उबाले,
- अब सूप मे 1 चम्मच सोया सॉस, 1 चम्मच चिली सॉस, 1 चम्मच विनेगर ( सिरका ), 1/4 चम्मच काली मिर्च पाउडर और स्वाद अनुसार नमक डालकर 30 सेकेण्ड तक उबाले,
- सूप को गाढ़ा करने के लिए 1/2 कप कॉर्न फ्लोर को किसी बाउल मे डालकर 1 कप पानी डालकर पतला बना ले, और सूप मे 1/2 कप कॉर्न फ्लोर का पानी डालकर मध्यम अच्छा पे उबाले और सूप थोड़ा गाढ़ा होने पे गैस से निकाल ले।
- हमारा हॉट एंड सौर सूप तैयार हैं जोकि 3-4 लोगो के लिए बना हैं।
- अब सूप को बाउल मे निकलकर ऊपर से बारिक कटा हरा धनियाँ या फिर हरा प्याज से सजावट करे और सर्व करे।
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Veg Hot and Sour Soup Recipe in Restaurant Style

Hot and Sour Soup is an Indo-Chinese soup which is the most ordered Chinese soup in hotels or restaurants.
Hot and Sour Soup: In this soup made of vegetables, the spiciness comes from black pepper powder and chili sauce and the sourness comes from vinegar. It is mostly served before the meal or before the starter. The recipe of this soup is very easy. It can be prepared in fine chop (Can be prepared with finely chopped) vegetables in 10-15 minutes.
Ingredients to make Hot and Sour Soup:
- 2 tsp oil
- 1 teaspoon garlic (finely chopped)
- 1 tsp ginger (finely chopped)
- 1/4 cup cabbage (finely chopped)
- 1/4 cup French beans (finely chopped)
- 1/4 cup carrots (finely chopped)
- 2-3 pieces mushroom (finely chopped)
- 1-2 pieces thin chili (finely chopped)
- 15-20 grams paneer (finely chopped)
- 1 cup corn flour
- 1 teaspoon soy sauce
- 1 teaspoon chili sauce
- 1 teaspoon vinegar
- 1/4 tsp black pepper powder
- 2-3 cups vegetable stock water or plain water
- salt as per taste
How to make Hot and Sour Soup:
- First, turn on the gas in a deep pan or kadhai and heat 2 spoons of garlic and when hot, fry the finely chopped garlic and ginger for 30 seconds.
- Now add finely chopped 1/4 cup cabbage, 1/4 cup French beans, 1/4 cup carrots, mushrooms and thin chilies and fry well for 2 minutes.
- After roasting well, there should be 2-3 cups of vegetable stock in it. Otherwise add plain water and boil for 1 minute.
- Now add 1 teaspoon soya sauce, 1 teaspoon chili sauce, 1 teaspoon vinegar, 1/4 teaspoon black pepper powder and salt as per taste in the soup and boil for 30 seconds.
- To thicken the soup, put 1/2 cup corn flour in a bowl and make it thin by adding 1 cup water, and add 1/2 cup corn flour water to the soup and boil it on medium flame and when the soup becomes a little thick, remove it from the gas. Take
- Our Hot and Sour Soup is ready which serves 3-4 people.
- Now pour the soup into a bowl and garnish with finely chopped coriander or green onion and serve.